Az online kommunikáció jellegzetességei

A tömegkommunikációval ellentétben az Internet esetében megjelenik a kétirányú kommunikáció. A tömegkommunikáció során egy kibocsátó és számos befogadó kerül kapcsolatba egymással, az üzenet címzettjei valamilyen médiumon keresztül – legyen az újság, rádió, televízió, szórólap – megkapják a kibocsátott üzenetet. Ilyenkor azonban nincs lehetőség azonnali visszacsatolásra, legfeljebb később, közvetett formában, pl. olvasói levelekkel. Az üzenet kibocsátójának és befogadójának szerepe nem felcserélhető. Így a tömegkommunikáció egyirányú kommunikáció.


Az online kommunikáció esetében megvalósul az interaktivitás, ami „a felhasználó azon lehetőségét jelenti, hogy a megadott opciótól, illetve menütől függetlenül egy adott program lefutását befolyásolhassa, egyénileg irányíthassa, és egy kétoldali, váltakozó kommunikáción belül maga is küldhessen vissza kommunikációs jeleket.”  Az online kommunikáció interaktív modelljét many-to-many modellnek is nevezik. Jellemzője, hogy a tömegkommunikáció modelljével ellentétben itt felcserélhető a kibocsátó és befogadó személye, és megvalósul az üzenetek váltakozó vagy kétirányú cseréje. A tömegkommunikációval ellentétben, ahol egy kiterjedt közönség alkotja a befogadók táborát, az online kommunikáció esetében kisebb célcsoportokat vagy személyeket is el lehet érni, pl. elektronikus hírlevéllel.

Az online kommunikáció lehet magán- vagy üzleti jellegű. A magánjellegű online kommunikáció célja általában az információszerzés és szórakozás. Az üzleti célú kommunikáció egyrészt lehet szervezeten belüli kommunikáció, ami az alkalmazottak között zajlik le, többnyire e-mail formájában. Ugyanakkor beszélünk külső kommunikációról is, aminek direkt vagy indirekt módon gazdasági célja van, pl. értékesítés, ismertség javítása, költségcsökkentés.

 

Hirdetés

Műköröm áruház - BrillBird
Lakkzselé - mukorom.tv
Műköröm díszítés - videó ajánló
Műkörmös UV lámpák- garanciával
Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Zselés lakk - videók
Vállalkozási ismeretek - tananyag
Műkörmös ismeretek - tananyag

Körmös Honlapok

Muhari Ágnes
Bajkó Dóra
Szűcs Bernadett
Vinczek Anett
Domokos Dóra
Németh Györgyi
Fábiánné Király Mariann
Huszár Jutka
Műkörmösök további honlapjai
Műkörmös könyvtárak
Műkörmösök képei
Műkörmös termékcsoportok
Műkörmös alapanyagok

Műkörmös honlapok - Műkörmös könyvtárak - Műkörmös képek - Körmös termékcsportok - Nail products - Tartalomjegyzék